استاد تمام، پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی، گروه بیوتکنولوژی میکروبی، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، البرز، ایران
چکیده: (841 مشاهده)
طیف وسیعی از لبنیات سنتی با خواص حسی، رنگ و بافت منحصر بفرد در مناطق مختلف اقلیمی ایران تولید میشود که از نظر امنیت غذایی بسیار مهم است. از عمدهترین دلایل تنوع در لبنیات سنتی تولید شده در رویشگاههای مختلف، تفاوت موجود در ویژگیهای فیزیکوشیمیایی شیر است. اثر نوع مراتع و رویشگاهها بر خواص فیزیکوشمیایی شیر گوسفندان بهمنظور درک کیفیت لبنیات تولیدی و همچنین مدیریت مراتع کشور گامی ضروری است. در این مطالعه اثر 8 رویشگاه مرتعی کشور شامل آذربایجانی، شمال خراسانی، شرق زاگرس، البرزی، ایران مرکزی، میانی، خلیج فارسی و عمانی بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی شیر گوسفندی مانند درصد چربی، پروتئین، لاکتوز، ماده جامد بدون چربی، چگالی، نقطه انجماد، pH، هدایت الکتریکی و نمک، مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که به استثناء چگالی و pH، سایر خواص فیزیکوشیمیایی شیر گوسفندی در سطح احتمال 95% متأثر از رویشگاههای مورد بررسی است. براساس نتایج، اغلب خواص فیزیکوشیمیایی شیر گوسفندان در رویشگاه آذربایجانی و عمانی، به ترتیب دارای بیشترین و کمترین مقدار در ویژگیهای مورد مطالعه بود. این مطالعه گامی ضروری در جهت شناسایی مناطق مستعد پرورش گوسفند و تولید لبنیات با کیفیت از شیر گوسفندی و همچنین مدیریت بهتر مراتع و رویشگاههای کشور است.
Naziri D, Hejazi M A. Evaluation of Physicochemical Properties of Sheep's Milk Affected by Various Rangelands in Iran. Journal of Biosafety 2023; 15 (4) :73-90 URL: http://journalofbiosafety.ir/article-1-511-fa.html
نذیری داود، حجازی محمد امین. اثر رویشگاهای مرتعی ایران بر خواص فیزیکوشیمیایی شیر گوسفندی. فصلنامه علمي ايمني زيستي. 1401; 15 (4) :73-90