حسگرهای آنزیمی اصلاح شده با نانوذرات برای اندازه گیری کولین و استیل کولین در نمونههای غذایی و زیستی (بخش اول: الکترودهای کربنی)
|
مسلم جهانی* ، علیرضا جهانی |
پژوهشکده علوم و صنایع غذایی |
|
چکیده: (3256 مشاهده) |
کولین ترکیبی شبه ویتامینی، از مواد مغذی اساسی و موثر در مسیرهای متابولیکی مهم است که برای توسعه مغز به ویژه در مرحله جنینی اهمیت داشته، در سنتز استیل کولین نقش دارد و مقادیر غیرطبیعی آن، نشانهای از شرایط بیماری است. امروزه کولین و استیل کولین به غذاهای خاص اضافه میشوند و بنابراین اندازهگیری آنها در صنایع غذایی و نیز آنالیزهای بالینی اهمیت دارد. معمولا از روشهای کروماتوگرافی استفاده میشود، اما مراحل آمادهسازی سخت، زمان جداسازی طولانی، استفاده از حجم بالای نمونه و فاز متحرک و نیاز به کاربر ماهر، کاربرد این تکنیکها را محدود میسازد. در همین زمینه، حسگرهای آنزیمی با مزایای سبز بودن، حساسیت بالا و کاربرد آسان مورد توجه قرار گرفتهاند. در آنها، پروکسید هیدروژن به عنوان محصول واکنش آنزیمی به روش الکتروشیمیایی و یا نوری اندازه گیری میشود. در این مقاله مروری، پژوهشهای منتشر شده (از سال 2000 میلادی) در زمینه کاربرد نانوذرات در طراحی این حسگرها و اندازهگیری کولین و استیل کولین بررسی شده است. استفاده از نانومواد، تثبیت بیشتر و پایداری بالاتر آنزیم همراه با حفظ فعالیت زیستی، بهبود انتقال الکترون و کاهش مقاومت و در نتیجه بهبود ارقام شایستگی روش را به همراه دارد. |
|
واژههای کلیدی: نانوذرات، حسگر آنزیمی، کولین، استیل کولین، روشهای الکتروشیمیایی |
|
متن کامل [PDF 761 kb]
(1269 دریافت)
|
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1395/6/13 | پذیرش: 1396/5/3 | انتشار: 1397/11/16
|
|
|
|