در حال حاضر نانوذرات بهعنوان ابزار دارویی برای عفونتها در مقابل میکروبها استفاده میشود و در آینده نزدیک، نیاز مبرم به جایگزینی آنتیبیوتیکها با مواد جدید دارای خاصیت ضدباکتریایی احساس میشود. یکی از کارآمدترین روشهای سنتز نانوذرات، سنتز سبز نانوذرات توسط گیاهان است. در این پژوهش از یک روش بیوسنتز خارج سلولی سازگار با محیط زیست یعنی عوامل احیاکننده عصاره نعناع فلفلی برای تولید نانوذرات طلا استفاده شد. تولید نانوذرات طلا با استفاده از تغییر رنگ، روش پراش (XRD)، اسپکتوفتومتری و میکروسکوپ الکترونی عبوری و فعالیت ضد باکتریایی نانوذرات طلا با استفاده از روش انتشار از چاهک مورد بررسی قرار گرفت. در اثر احیای یونهای طلا و تولید نانوذرات، رنگ نمونهها از زرد کم رنگ به قهوهای تبدیل شد که نشاندهنده تولید سوسپانسیون کلوئیدی نانوذرات طلا است. نانوذرات طلا حداکثر جذب را در550 نانومتر داشته و دارای شکل کروی و میانگین اندازه 10-2 نانومتر هستند. نانوذرات سنتزشده، فعالیت ضدباکتریایی بالایی بر علیه سالمونلا تیفی (Salmonella typhi) و اشریشیا کلی (Escherichia coli) داشته ولی بر باسیلوسسرئوس (Bacillus cereus) و استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus) تاثیر نداشتند. بر اساس مشاهدات در این پژوهش، عصاره آبی گیاه نعناع فلفلی به واسطه خاصیت آنتیاکسیدانی، پتانسیل بالایی در احیای یونهای فلز طلا، سنتز و پایدارسازی نانوذرات طلا دارد. همچنین نانوذرات طلای تولیدشده با این روش خاصیت ضدباکتریایی نسبتاً خوبی بر علیه برخی باکتریها نشان دادند.
dehghanzadeh H. Green synthesis and Antibacterial Effect of Gold Nanoparticles using Mentha piperita L. Extract. Journal of Biosafety 2022; 15 (1) :81-96 URL: http://journalofbiosafety.ir/article-1-466-fa.html
دهقان زاده حمید. سنتزسبز نانوذرات طلا با استفاده از عصاره نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) و برسی اثرات ضد باکتریایی آن. فصلنامه علمي ايمني زيستي. 1401; 15 (1) :81-96