Journal of Biosafety
فصلنامه علمي ايمني زيستي
Journal of Biosafety
Basic Sciences
http://journalofbiosafety.ir
1
admin
2717-0632
2716-9804
4
4
fa
jalali
1395
12
1
gregorian
2017
3
1
9
4
online
1
fulltext
fa
گیاهان اصلاح ژنتیکی شده: نگرانی ها و واقعیت ها
Genetically modified plants: concerns and facts
تخصصي
Special
<span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:12.0pt;">محصولات اصلاح شده ژنتیکی<strong> (</strong></span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Genetically Modified, GM</span></span></span><strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:12.0pt;">)</span></span></strong><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:12.0pt;"> که به­ طور معمول در سطح جهان مورد کشت و کار قرار می­گیرند، شامل سویا، پنبه، ذرت و کلزا هستند. با این­ حال، محصولات </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">GM</span></span></span><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:12.0pt;"> دیگری مانند برنج و سیب­ زمینی شیرین نیز مراحل تجاری­ سازی را سپری می­کنند. تولید سویای مقاوم به علف­کش گلایفوزات با نام تجاری</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Roundup Ready</span></span></span><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:12.0pt;"> در سال 1996 که به­ میزان زیادی در صنایع غذایی و تغذیه دام و طیور در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد، بحث­های عمومی در مورد خطرهای احتمالی محصولات </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">GM</span></span></span><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:12.0pt;"> را آغاز کرد. احتمالات خطراتی که در رابطه با محصولات </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">GM</span></span></span><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:12.0pt;"> مطرح هستند، عبارتند از جریان ژنی به موجودات زنده غیر هدف، خطر به وجود آمدن ابر آفات (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Superpest</span></span></span><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:12.0pt;">)، ابر بیماری­ها (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Superdisease</span></span></span><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:12.0pt;">) و ابر علف­های هرز (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Superweed</span></span></span><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:12.0pt;">)، اثر سوء روی تنوع زیستی و فرار ژن­های مقاومت به آنتی­ بیوتیک از محصولات </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">GM</span></span></span><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:12.0pt;"> به طبیعت، نگرانی­های مربوط به ایمنی غذایی و اثر آن­ها روی سلامت انسان، دام و طیور. علاوه بر محصولات </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">GM</span></span></span><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:12.0pt;"> مقاوم به علف­ کش­ها و آفات، هم اکنون نسل جدید محصولات </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">GM</span></span></span><span style="font-family:b lotus;"><span style="font-size:12.0pt;"> در حال تولید بوده که شامل گیاهان تراریخته تولید کننده پروتئین­های نوترکیب، آنزیم­ها و بیوپلیمرهای صنعتی، سوخت­های زیستی و ترکیبات و عناصر غذایی هستند. </span></span>
The principle crops grown are soybean, cotton, maize and canola although rice and sweet potato are also on the increase. The production of Roundup Ready soybean in 1996 that being exported worldwide as basic ingredient for the feed and food industry, initiated the worldwide public debate on the environmental risks of genetically modified (GM) crops. The kinds of environmental risks include: gene flow to non-target effects, risk of superpests, superdiseases and superweeds, impact on biodiversity, antibiotic resistance markers (ARMs) from GM crops to environment and the concerns related to food safety and their impacts on human, livestock and poultry health. In addition to GM crops resistant to herbicides and pests, new-generation GM crops are now also being developed for the production of recombinant proteins, industrial enzymes and biopolymers, biofuels and micronutrients.
محصولات GM, ایمنی زیستی, تنوع زیستی, ژنهای مقاومت به آنتیبیوتیک, انتقال افقی ژن
GM crops, Biosafety, Biological diversity, Antibiotic resistance markers, Horizontal gene transfer
103
126
http://journalofbiosafety.ir/browse.php?a_code=A-10-163-2&slc_lang=fa&sid=1
Reza
Heidari
رضا
حیدری
rezaheidari59@yahoo.com
10031947532846001019
10031947532846001019
No
Plant Biotechnology, Breeding and Plant Biotechnology, Agricultural Faculty, Tabriz University, Tabriz, Iran.
بیوتکنولوژی گیاهی، گروه بهنژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
Ebrahim
Dorani
ابراهیم
دورانی
uliaie@yahoo.com
10031947532846001020
10031947532846001020
Yes
Plant Biotechnology, Breeding and Plant Biotechnology, Agricultural Faculty, Tabriz University, Tabriz, Iran.
بیوتکنولوژی گیاهی، گروه بهنژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.