کوینوآ یک غذاداروی گیاهی با ویژگی های ایمنی بخش
|
مرضیه حسینی نژاد* ، هادی شوریده |
پژوهشکده علوم و صنایع غذایی |
|
چکیده: (3582 مشاهده) |
کوینوآ (Chenopodium quinoa Willd.) گیاهی دارویی حاوی طیف گستردهای از ترکیبات فیتوشیمیایی است که بهعنوان یک محصول مهم با ارزش تغذیهای بالا و مقاوم به تنشهای محیطی شناخته شده است. کوینوآ با داشتن 15 درصد پروتئین و کیفیت اسیدآمینه بالا، یک غذای کامل محسوب شده و منبع باارزشی از ویتامینها، مواد معدنی و ترکیبات موثر دیگر نظیر پلیفنولها، فیتواسترولها و فلاونوئیدها با کارایی غذادارو میباشد. یک جیره غذایی انحصاری از کوینوآ (تقریبا 40 گرم در روز) بخش بزرگی از نیازهای روزانه از مواد غذایی مهم و ترکیبات سودمند را برآورده خواهد کرد. بر طبق پیشنهادات FAO/WHO، پروتئین کوینوآ میتواند بالغ بر 180% نیاز روزانه از اسیدهای آمینه لازم برای تغذیه افراد بالغ را با نسبت کافی از 10 اسیدآمینه ضروری هیستیدین، ایزولوسین، لوسین، لیزین، متیونین، فنل آلانین، ترئونین، تریپتوفان، تیروزین و والین تامین کند. بنابراین کوینوآ پتانسیل غذادارو شدن برای میلیونها انسان که با تغذیه ناقص و کمبود دارویی در سطح جهان روبرو هستند را دارد و از این جهت است که سال 2013 توسط فائو بعنوان سال کوینوآ معرفی شد. در این مقاله خواص فراسودمند این گیاه و جایگاه رو به رشد این محصول در ایمنی زیستی- غذایی بشر مورد ارزیابی قرار میگیرد. |
|
واژههای کلیدی: مقاومت به تنش- غله کاذب- غذای عملگرا- بدون گلوتن- پروتئین |
|
متن کامل [PDF 679 kb]
(1835 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1395/4/4 | پذیرش: 1397/11/15 | انتشار: 1397/11/15
|
|
|
|