استادیار گروه زیست فناوری مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران
چکیده: (3621 مشاهده)
بتاگلوکان یک ترکیب کاربردی ارزشمند است که به طور گسترده در طبیعت، بویژه در دیواره سلولی قارچها، مخمرها، باکتریها و غلات گسترش فراوان دارد. بتاگلوکانپلیساکاریدی متشکل از واحدهای منومر دیگلوکز است که بواسطه پیوندهای بتا(3→1) گلیکوزیدی به یکدیگر متصل شدهاند و در فواصل متفاوت از طریق پیوندهای بتا(6→1)و یا بتا(4→1) به شاخههای جانبی نیز اتصال دارند. ویژگیهای منحصر به فرد بتاگلوکانها از جمله حلالیت در آب، ویسکوزیته، وزن مولکولی و ... منجر به کاربرد گسترده آنها در سیستمهای غذایی گوناگون و همچنین در پزشکی جهت بهبود سلامت انسان شده است. در این میان، بتاگلوکانهای قارچی به علت خواص ضدسرطان، ضدتومور، ضدالتهاب و ضدپیری از مهمترین ترکیبات فعال زیستی بشمار میآیند. ازاینرو با توجه به اهمیت منابع قارچی بتاگلوکانها در صنایع غذایی و پزشکی، بررسی حاضر در نظر دارد تا با مطالعه و جمعبندی مقالات در دسترس و معتبر، به معرفی ساختار، سنتز و فعالیتهای زیستی بتاگلوکانهای قارچی، کاربرد و پیامد آنها بپردازد.