دستکاری مسیر سنتز کاروتنوئیدها جهت بهبود کیفیت محصولات غذایی از طریق بیوتکنولوژی
|
علی اکبر غلامی* |
دانش آموخته کارشناسی ارشد، رشته بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران |
|
چکیده: (3481 مشاهده) |
مسیر سنتز کاروتنوئیدها بخوبی شناخته شده است، ولی یافته های مربوط به تنظیم این مسیر تقریبا محدود میباشد. در کنار نقش رنگدانهای و ضروری کاروتنوئیدها در گیاهان، این ترکیبات نقش مهمی نیز در سلامت انسان دارند. با توجه به اینکه بدن انسان کاروتنوئید سنتز نمیکند، به منابع کاروتنوئیدی حاصل از رژیم غذایی برای ساخت رتنوئیدهای مورد نیاز خود مانند رتینال (رنگدانه مهم بینایی)، رتینول (ویتامینA)، و رتنوئیکاسید (ماده اصلی کنترلکننده مورفوژنز)، وابسته میباشد. پیشماده اصلی رتنوئیدها β-کاروتن است که پیش ویتامین A نیز نامیده میشود و کمبود آن باعث شبکوری و نابینایی میشود. پژوهشهای اخیر روی دستکاری محتوای کاروتنوئیدی و ترکیبات محصولات گیاهی، برای افزایش ارزش غذایی آنها متمرکز شده است. اگرچه تمامی ژنهای شناخته شده در بیوسنتز کاروتنوئیدها بوسیله ژنوم هسته رمز میشوند، ولی رنگدانههای کاروتنوئیدی و آنزیمهای مربوط به آن در پلاستیدها قرار گرفتهاند. در میان ژنهای رمز کننده آنزیمهای بیوسنتز کاروتنوئیدها آنزیم PSY، کاتالیز کننده اولین مرحله از مسیر بیوسنتزی کاروتنوئیدها، از اهمیت ویژهای برخوردار است. نقش قابلتوجه و تنظیمی این آنزیم در افزایش کاروتنوئیدها غیرقابل انکار است. با توجه به آمار جهانی ناشی از کمبود ویتامین A و اثرات سوء آن در سلامتی انسان و بخصوص کودکان، توجه دانشمندان به افزایش میزان کاروتنوئیدها در گیاهان خوراکی معطوف شده است. |
|
واژههای کلیدی: آنزیم PSY، کاروتنوئیدها، ویتامین A |
|
متن کامل [PDF 688 kb]
(3865 دریافت)
|
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/6/21 | پذیرش: 1396/8/23 | انتشار: 1397/11/15
|
|
|
|