بیوتکنولوژی گیاهی، گروه بهنژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
چکیده: (6607 مشاهده)
محصولات اصلاح شده ژنتیکی (Genetically Modified, GM) که به طور معمول در سطح جهان مورد کشت و کار قرار میگیرند، شامل سویا، پنبه، ذرت و کلزا هستند. با این حال، محصولات GM دیگری مانند برنج و سیب زمینی شیرین نیز مراحل تجاری سازی را سپری میکنند. تولید سویای مقاوم به علفکش گلایفوزات با نام تجاریRoundup Ready در سال 1996 که به میزان زیادی در صنایع غذایی و تغذیه دام و طیور در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد، بحثهای عمومی در مورد خطرهای احتمالی محصولات GM را آغاز کرد. احتمالات خطراتی که در رابطه با محصولات GM مطرح هستند، عبارتند از جریان ژنی به موجودات زنده غیر هدف، خطر به وجود آمدن ابر آفات (Superpest)، ابر بیماریها (Superdisease) و ابر علفهای هرز (Superweed)، اثر سوء روی تنوع زیستی و فرار ژنهای مقاومت به آنتی بیوتیک از محصولات GM به طبیعت، نگرانیهای مربوط به ایمنی غذایی و اثر آنها روی سلامت انسان، دام و طیور. علاوه بر محصولات GM مقاوم به علف کشها و آفات، هم اکنون نسل جدید محصولات GM در حال تولید بوده که شامل گیاهان تراریخته تولید کننده پروتئینهای نوترکیب، آنزیمها و بیوپلیمرهای صنعتی، سوختهای زیستی و ترکیبات و عناصر غذایی هستند.