دانشیار دانشکده فناوریهای نوین، دانشکده مهندسی انرژی و فناوریهای نوین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده: (4417 مشاهده)
گلایفوسیت، علفکشی مشتق شده از اسیدآمینهی گلایسین است که توسط پژوهشگران شرکت مونسانتو به بازار عرضه شد و میزان مصرف آن در سال 2017، به 35/1 میلیون تن افزایش خواهد یافت. مولکول هدف گلایفوسیت، یک آنزیم در مسیر شیکیمات میباشد که برای سنتز آمینواسیدهای آروماتیک در گیاهان ضروری است، اما این مسیر در جانوران وجود ندارد. دلایل زیادی برای موفقیت گلایفوسیت وجود دارد. گلایفوسیت علفکشی با طیف مصرف گسترده میباشد که سمیت بسیار کمی روی جانوران دارد. مهمترین چالش مصرف گلیفوسیت بر اثرات بالقوهی این علفکش بر کشاورزی، محیط زیست، سلامتی انسان و دام متمرکز میباشد. اما نتایج ارزیابیهای سمشناسی و مخاطرات احتمالی، نشان داد که گلایفوسیت از لحاظ زیست محیطی بسیار ایمن میباشد و مصرف آن طبق دستورالعمل و مقدار توصیه شده، کوچکترین تهدیدی بر سلامت انسان نخواهد داشت. شاید مهمترین دلیل موفقیت این علفکش، تولید گیاهان زارعی مقاوم به گلایفوسیت باشد. این گیاهان، زمینهای برای استفادهی مستقیم و گسترده از این علفکش، فراهم کرده و مدیریت علفهای هرز را تسهیل نمودهاند.