استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
چکیده: (5695 مشاهده)
در حال حاضر بیش از 45 درصد مرگ و میر افراد در کشورهای در حال توسعه، ناشی از بیماریهای واگیردار میباشد. مهمترین راهکار جهت جلوگیری از این بیماریها، واکسیناسیون افراد است. اما روشهای کنونی تولید واکسن، از نظر فناوری پیچیده و گران هستند. چنین شرایطی موجب میشود که بخش بزرگی از کشورهای در حال توسعه و فقیر به واکسیناسیون دسترسی نداشته باشند. راهکارهای جدید برای تولید زیر واحدهای واکسن شامل استفاده از سیستمهای مختلف مانند، مانند فرمانتاسیون باکتریها و سلولهای پستانداران میباشد، اما این سیستمها دارای محدودیتهایی میباشند، از جمله هزینههای توسعه، حمل نقل، سیستمهای خنکسازی و .. که آنها را غیر عملی میسازد. به این منظور واکسنهای خوراکی مشتق شده از گیاهان، بهعنوان دیدگاه جدید برای تولید واکسن بررسی شده است. در این روش، قطعات کوچک دی.ان.ا کدکننده اپیتوپ یا آنتیژن مورد نظر، به ژن کدکننده پروتئین پوششی ویروس گیاهی متصل میشود، سپس این ویروس نوترکیب حامل، جهت آلودهسازی گیاهان بهکار گرفته میشود. در این روش، طیف وسیعی از گیاهان برای تولید واکسن علیه بیماریها استفاده شده است. دراینمقالهبه روشهایتولیدواکسنخوراکیبااستفادهازگیاهانتراریختهومزایاومعایباینفناوریاشاره میشود.
Zaer Z, Koolivand D. Application of Plant Viruses as Vectors for the Production of Edible Vaccines in Plants. Journal of Biosafety 2019; 11 (2) :135-147 URL: http://journalofbiosafety.ir/article-1-249-fa.html
زائر زهرا، کولیوند داود. کاربرد ویروسهای گیاهی به عنوان ناقل برای تولید واکسنهای خوراکی در گیاه. فصلنامه علمي ايمني زيستي. 1397; 11 (2) :135-147