دانشیار گروه ژنتیک و تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
چکیده: (3280 مشاهده)
گندم یک محصول غذایی مهم است که بیش از 40 درصد از سرانه کالری و پروتئین رژیم غذایی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه را تأمین میکند. تولید گندم نقش مهمی در امنیت غذایی و اقتصاد جهانی دارد. سن گندم جدیترین آفت گندم در آسیای غربی و مرکزی است. کاهش عملکرد در گندم در صورت طغیان آفت 90-50 درصد برآورد شده است. استفاده از سموم شیمیایی رایجترین روش کنترل این آفت است. اگرچه استفاده از سموم شیمیایی در سالهای اخیر کاهش یافتهاست اما آسیب ناشی از این مواد و مدت زمان باقی ماندن آنها در محیط زیست، نگرانکننده است. بنابراین، یافتن روشهای جایگزین ایمنتر و در عینحال، موثرتر یک ضرورت محسوب میشود. فناوریهای جدید در بسیاری از سطوح جذاب هستند، بهویژه از این جهت که برای هدف قرار دادن گونههای خاص توسعه یافتهاند و ممکن است جمعیت آفات را با شیوه ملایمتری از بین ببرند. محققان زیادی در سراسر دنیا با استفاده از روشهای نوین نظیر تداخل آر.ان.اِ، تغییر ژنومی و مطالعات میکروبیوم، مطالعات متعددی جهت کنترل آفات مختلف انجام داده و به موفقیتهایی نیز دست یافتهاند. استفاده از این روشهای نوین میتواند نقش موثری در کنترل آفت سن گندم داشته و تا حدودی نگرانیها را کاهش دهد.
Kazemi Alamuti M, Majdi M, Ghaffari* M R, Hossini Salekdeh G. A Historical Perspective to Sunn Pest (Eurygaster integriceps) Management of Wheat from Traditional to Modern Methods. Journal of Biosafety 2021; 14 (3) :101-116 URL: http://journalofbiosafety.ir/article-1-443-fa.html
کاظمی الموتی مهربانو، مجدی محمد، غفاری* محمد رضا، حسینی سالکده قاسم. نگاهی بر تاریخچه مدیریت کنترل آفت سن گندم (Eurygaster integriceps) از روشهای سنتی تا روشهای نوین. فصلنامه علمي ايمني زيستي. 1400; 14 (3) :101-116