استادیار، هیات علمی گروه پژوهشی سمشناسی، پژوهشکده صنایع غذایی و فرآوردههای کشاورزی، سازمان ملی استاندارد، پژوهشگاه استاندارد، کرج، ایران
چکیده: (1535 مشاهده)
مایکوتوکسینها متابولیت ثانویه سمی برخی از قارچها هستند که در زنجیره غذایی انسان و دام وارد میشوند و برای سلامت انسان و دام مضر هستند. مایکوتوکسینها با ایجاد تنش اکسیداتیو موجب افزایش غلظت گونههای فعال اکسیژن و نیتروژن سلولی نسبت به سطح آنتیاکسیدانهای طبیعی میشوند. این اتفاق باعث آسیبرسانی به دی.ان.اِ، افزایش پراکسیداسیون لیپیدها، آسیب پروتئین و مرگ سلول میشود. از آنجاییکه این اجزا، مولکولهای اساسی در کلیه فرآیندهای متابولیکی هستند، بنابراین سلامت و عملکرد بدن دچار مشکل میشود. با توجه به آلودگی ناشی از مایکوتوکسینها در سراسر جهان، اثرات محافظتی برخی از ترکیبات طبیعی بهدلیل ظرفیت آنتیاکسیدانی آنها میتواند در کاهش اثرات سمی مایکوتوکسینها موثر باشد. در این مقاله اثرات سمی مایکوتوکسینهای اصلی، بهویژه آفلاتوکسین B1، اکراتوکسین A، زیرالنون، تریکوتسنها، فومونیزینها و پاتولین بررسی میشود.