سبزیجات مهمترین منبع آلودگی نیترات در رژیم غذایی انسان هستند که باید راهکارهایی برای مقابله با آن ارایه کرد. به این منظور مروری سیستماتیک بر اساس چکلیست PRISMA روی دادههای مربوط به محتوای نیترات سبزیجات در مقالات انتشار یافته طی سالهای 1390 تا 1403 انجام شد. نتایج نشان داد نیترات موجود در 20/78 درصد سبزیجات برگی، 77/73 درصد سبزیجات ریشهای و پیازی و 89/88 درصد سبزیجات میوهای و گلهای نابالغ بررسی شده، در محدوده مجاز تعیین شده توسط سازمان ملی استاندارد ایران قرار داشت. در بازده زمانی فوق، از 31 استان ایران، تنها محتوای نیترات سبزیجات تولید شده در مزارع یا گلخانههای 9 استان بررسی شده است. در بین 9 استان بررسی شده (اصفهان، تهران، خراسان رضوی، زنجان، سمنان، کردستان، کرمان، کرمانشاه و لرستان) بیشترین درصد نمونههای آلوده مربوط به استان لرستان بود. با توجه به اهمیت محتوای نیتروژن بر سلامت مصرف کنندگان و پذیرش محصولات کشاورزی اقداماتی شامل مصرف کود نیتروژن بر اساس آزمون خاک و بافت گیاه، استفاده از کودهای مبتنی بر آمونیاک، کاربرد کودهای با رهایش کنترل شده و کند رهاشونده، کاربرد محرکهای زیستی، کاربرد بازدارندههای نیتریفیکاسیون، برداشت سبزیجات در زمان و سن فیزیولوژیک مناسب و امثال آن برای کاهش محتوای نیترات سبزیجات به کشاورزان پیشنهاد میشود.
aslani L. Review the Food Safety of Vegetables Produced in Iran from 2011 to 2024 Regarding Nitrate Content. Journal of Biosafety 2025; 17 (2) :21-50 URL: http://journalofbiosafety.ir/article-1-552-fa.html
اصلانی لیلا. مروری بر وضعیت سلامت غذایی سبزیجات تولید شده در ایران طی سالهای 1390 تا 1403 از نظر محتوای نیترات. فصلنامه علمي ايمني زيستي. 1404; 17 (2) :21-50