در ایران بسیاری از گیاهان داروئی و ادویجات به صورت خشک شده و فلهای توسط عطاریها عرضه میشوند. اکثر این گیاهان از نظر بهداشتی دارای سلامت دارویی نیستند و امکان این که مصرفکننده دچار بیماریهای میکروبی شود، وجود دارد. بنابراین ارزیابی کیفیت بهداشتی این گیاهان داروئی، بهعنوان گام مهمی به سوی سلامت مصرفکننده و میزان اثر بخشی در درمان، اهمیت زیادی دارد. در همین راستا دو گیاه پرمصرف نعناع (کشت شده) و پونه کوهی (طبیعی) از عطاریهای ارومیه بهطور تصادفی جمعآوری و در آزمایشگاه، 5 عامل میکروبیولوژیکی شمارش کل، شمارش کلیفرم، اشرشیاکلای، استافیلوکوکوساورئوس و سالمونلا با استفاده از دستورالعمل تحلیل باکتریایی و با دوبار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در هر دو نمونه نعناع خوراکی و پونه کوهی همه میکروبهای Staphylococus aureus, Coliform, E.coli وSalmonella مشاهده شدند. میزان شمارش کل آلودگی میکروبی نیز در نمونه کشت شده (نعناع خوراکی) بیشتر از نمونه طبیعی (پونه کوهی) بود. مقایسه نتایج با استاندارد بینالمللی آلودگی باکتریها در ادویجات نشان میدهد که میزان آلودگیهای مورد بررسی، از میزان استاندارد بینالمللی در هر مورد بیشتر است. میزان آلودگی نمونهها به سالمونلا نیز به ترتیب در نمونه طبیعی و نمونه کاشته شده 50 درصد و 30 درصد بود.
Carvani V, Mojarrad ashena abad M. Investigation of Microbial Contamination of Spice Plants Presented in Urmia Herbs markets. Journal of Biosafety 2019; 11 (2) :110-122 URL: http://journalofbiosafety.ir/article-1-257-fa.html
کاروانی وحید، مجرد آشنا آباد مهران. بررسی آلودگی میکروبی گیاهان ادویهای عرضه شده در عطاریهای ارومیه. فصلنامه علمي ايمني زيستي. 1397; 11 (2) :110-122