بررسی وجود ارقام تراریخته در دانههای کلزای کشت شده در ایران و ارزیابی اسیدهای چرب آن
|
زهرا پیراوی ونک ، فهیمدخت مختاری* ، فرزانه انصاری ![](./files/0allsites/images/pubmed20.png) |
پژوهشگاه استاندارد، پژوهشکده غذایی و کشاورزی |
|
چکیده: (3420 مشاهده) |
روغن کلزا، به دلیل وجود اسیدهای چرب امگا 3، از کیفیت تغذیهای بالایی برخوردار است. با تولید ارقام جدید و کاهش مواد مضر، چندی است که کشت آن در کشور مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به اینکه درصد بالایی از ارقام کلزا در سطح جهان تراریخته است، در این تحقیق، 7 نمونه دانهی روغنی کلزا جمعآوری شده از واحدهای روغنکشی، از نظر احتمال تراریخته بودن با استفاده از سه توالی محتمل در ژنهای نوترکیب مورد بررسی قرار گرفتند و پروفایل اسیدهای چرب این نمونهها بررسی شد. استخراج DNA با روش CTAB انجام و کیفیت DNA استخراجی با استفاده از PCR با توالی هدف tRNA کلروپلاست گیاهی تایید شد. وجود کلزای تراریخته با روش غربالگری بوسیله سه توالی هدف معمول در ارقام تراریخته کلزا، ترمیناتورnos، پروموتر CaMV35S و مارکر ژن nptII، ردیابی شد. نتایج نشان داد که توالیهای nos ترمیناتور و CaMV 35S در هیچیک از نمونهها وجود نداشته، در حالیکه در PCR با پرایمر مربوط به توالی هدف nptII در چهار نمونه، باند215bp مربوط به توالی هدف مشاهده شد. همچنین تفاوت مشاهده شده در آنالیز میزان اسیدهای چرب در نمونهها، صرفنظر از تراریخته بودن یا نبودن آنها، میتواند تنها ناشی از تفاوت در خصوصیات ارقام مختلف کلزا باشد. |
|
واژههای کلیدی: کلزا، کانولا، تراریخته، اسید چرب، PCR |
|
متن کامل [PDF 858 kb]
(2931 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1394/10/6 | پذیرش: 1397/8/4 | انتشار: 1397/11/21
|
|
|
|