گروه ژنومیکس، پژوهشکده بیوتکنولوژی شمالغرب و غرب کشور، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، آذربایجان شرقی، ایران
چکیده: (1256 مشاهده)
باکتریهای اسیدلاکتیک (lactic acid bacteria) میکروارگانیسمهای ضروری در فرمولاسیون انواع آغازگرها در صنایع غذایی هستند. یکی از مشکلات اصلی در تخمیر مواد غذایی، حضور گسترده باکتریوفاژهای بدخیم است که میتواند کیفیت محصولات تخمیر شده را تغییر داده و یا فرآیندهای تولید را به تاخیر بیندازد. توانایی ضد فاژی باکتریهای اسیدلاکتیک یک ویژگی بالقوه است که برای حل مشکل آنها در برابر باکتریوفاژها مورد توجه قرار گرفته است. در طول تکامل، باکتریهای اسیدلاکتیک مکانیسمهای متعددی را برای فرار و مقابله با باکتریوفاژها بهکار گرفتهاند که شامل مهار جذب فاژ (adsorption inhibition)، مهار تزریق (injection blocking) ژنوم فاژ، اصلاح محدودکننده ((R/M) restriction modification)، عفونت ناقص ((Abi) abortive infection) و سیستم تکرارهای کوتاه پالیندرومیک (clustered regularly interspzced short palindromic repeats (CRISPER)) است. در این مقاله، بهصورت مفصل در مورد این سازوکارها توضیح داده خواهد شد و نیز فاژهای شایع که این باکتریها را مورد هدف قرار میدهند، معرفی میشوند. این مقاله اطلاعات مهمی را در رابطه با فاژهای مربوط به باکتریهای اسیدلاکتیک و سازوکارهای مقابله با آنها ارائه میدهد و میتواند راهنمای جامعی برای مطالعات آینده باشد.