مقایسه کارآیی اصلاح نباتات سنتی با مهندسی ژنتیک
|
مسعود توحیدفر*، زهرا حاجی برات |
بیوتکنولوژی کشاورزی دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده فناوری نوین و مهندسی انرژی، تهران، ایران |
|
چکیده: (4055 مشاهده) |
تغییر و تحول در کشاورزی، یک ضرورت اساسی برای کاهش فقر و گرسنگی و ایجاد عدالت در بسیاری از کشورهای فقیر دنیا است. کشورهای درحال توسعه، برای تغذیه جمعیت فعلی، نیمی از جمعیت آنها، که هر ساله میلیونها نفر به آن اضافه میشوند، به کشاورزی مشغول هستند. این در حالی است که کمترین درآمد و بالاترین نرخ رشد جمعیت را دارند. اصلاح نباتات به تنهایی نمیتواند جواب گوی تغذیه چنین جمعیتی باشد و با وجود مشکلات فراوان اصلاح نباتات، از جمله مصرف زیاد سموم و کاهش تنوع زیستی، امنیت غذایی را تهدید کرده و بازده اقتصادی پایین و هزینه های هنگفت مصرف سموم را به همراه دارد. مهندسی ژنتیک با رفع موانع موجود در اصلاح نباتات سنتی، امکان استفاده از منابع ژنتیکی موجود در دنیا را برای اصلاح گیاهان فراهم ساخته است و نقش بسزایی در حفظ تنوع زیستی و تامین غذای جهان دارد. هدف از این مقاله، مقایسه محصولات تراریخته با محصولات حاصل از اصلاح سنتی و بررسی جنبه های زیستی و اقتصادی محصولات تراریخته است. |
|
واژههای کلیدی: مهندسی ژنتیک، سموم، اصلاح نباتات سنتی، تنوع زیستی، امنیت غذایی |
|
متن کامل [PDF 736 kb]
(2708 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1395/9/21 | پذیرش: 1396/12/7 | انتشار: 1397/12/7
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|