دانشیار و عضو هیئت علمی گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد علوم تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده: (2910 مشاهده)
در صنایع شیلات در مقایسه با سایر صنایع غذایی، حجم بالایی از محصولات جانبی مانند استخوان، اضافات گوشت، پوست و امعاء و احشاء تولید میشود که تیمار کردن و دفع آنها در محیط زیست هزینهی هنگفتی در پی دارد. ماهی تیلاپیا با توجه به تکثیر سریع، بازارپسندی و حجم بالای ضایعات مورد توجه قرار گرفته است. ارزش پروتئینها بهعنوان منبع اصلی آمینواسیدها در سلامت انسان اثبات شده است. پروتئینها علاوهبر ارزش غذایی دارای عملکردهای زیستی هستند. این پروتئینها عملکردهای خود را بهواسطه پپتیدهای زیستفعال نشان میدهند. روشهای تولید پپتیدهای زیستفعال بر فعالیت زیستی آنها مؤثر است. استفاده از روش هیدرولیز موجب پایداری آنها نسبت به روشهای تخمیری و استخراج با حلّال میشود و روش ایمنتری نسبت به دو روش دیگر است. پپتیدهای زیستفعال دارای تأثیرات فیزیولوژیکی نظیر ضد فشار خون بالا، آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی، ضدسرطانی و ضددیابتی بوده و دارای کاربردهای بسیاری در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی هستند و از آنها میتوان در صنعت غذا بهعنوان مواد غذایی فراسودمند استفاده کرد.
Hazavehei ha Y, Sharifan A. Extraction and Purification of Bioactive Peptides from Tilapia (Oreochromis) Waste. Journal of Biosafety 2020; 13 (3) :49-60 URL: http://journalofbiosafety.ir/article-1-363-fa.html