استادیار گروه سلولی و ملکولی، دانشکده زیست شناسی، دانشکدگان علوم، دانشگاه تهران، ایران
چکیده: (822 مشاهده)
تولید قارچ مدلی از اقتصاد چرخشی است. از محصولات جانبی کشاورزی مانند کلش گندم و کود مرغ برای تولید مواد غنی از پروتئین و مواد مغذی استفاده میشود. مهمترین قارچ خوراکی Agaricus bisporus است که عموماً بهعنوان قارچ دکمهای شناخته میشود. در طول فرایند تولید A.bisporus، انواع باکتریها و قارچها درگیر هستند. وجود آلودگیهای باکتریایی و قارچی در اسپان قارچ میتواند منجر به تلفات اقتصادی قابلتوجه و ایجاد بیماریهای مضر در قارچ شود. پیشرفتهای اخیر از جمله متاژنومیکس نقش مهمی در شناخت باکتریها و قارچهای اصلی آلودهکننده اسپان قارچ، بهبود بهرهوری و کاهش بیماریهای قارچی دارد. در این مطالعه، آلودگی اسپان قارچ با استفاده از تکثیر ژن 16S rRNAو توالییابی نواحی (ITS) و همچنین آنالیز متاژنومیکس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. دادهها به واحدهای طبقهبندی عملیاتی (OTUs) دستهبندی شدند. شایعترین آلودگی باکتریایی و قارچی بهترتیب توسط باسیلوس و پنیسیلیوم ایجاد شد. بهدستآوردن درک جامعی از بیمارگرهای قارچ منجر به افزایش عملکرد و کیفیت قارچ میشود. این مطالعه، با استفاده از تکنیکهای متاژنومیکس، جامعه قارچی و باکتریایی موجود در اسپان قارچ در طول کشت مشخص شد. همچنین روشهای استریلسازی مؤثر برای حذف آلایندههای دانههای غلات مورد استفاده برای تولید اسپان بررسی و نتایج تحلیل شد.