کارشناس بخش تحقیقات اصلاح و تهیه بذر، مؤسسه تحقیقات برنج کشور، رشت، ایران
چکیده: (1025 مشاهده)
آلودگی کادمیوم در محصولات کشاورزی بهویژه در برنج، بهدلیل اثرات بهداشتی آن به یک نگرانی جهانی تبدیل شده است. بنابراین، توسعه روشهایی برای کاهش تجمع کادمیوم در برنج جهت حفظ ایمنی مواد غذایی امری ضروری است. این مقاله به اثرات عوامل خاکی از جمله پتانسیل ردوکس، میکروبها، مواد آلی و pH خاک بر جذب کادمیوم توسط گیاه برنج میپردازد و روشهای مدیریتی و دیدگاههای کاربردی برای کاهش غلظت کادمیوم در دانه برنج را ارائه میکند. سمیت و جذب کادمیوم در برنج را میتوان با استفاده از مواد مغذی ضروری مانند نیتروژن، آهن، روی، سلنیوم و کلسیم کاهش داد. علاوهبراین، از اصلاحکنندههای معدنی (آهک) و آلی (بیوچار، کمپوست و کود) در خاک برای کاهش جذب کادمیوم توسط برنج استفاده میشود. گیاهپالایی با استفاده از گیاهان بیش انباشتهکننده روش دیگری برای اصلاح شالیزارهای آلوده به کادمیوم است. انتخاب ارقام برنج کم انباشتهکننده کادمیوم، کشت مخلوط، تناوب زراعی، مدیریت آب و کاربرد میکروبها از دیگر اقدامات زراعی موفق برای کاهش غلظت کادمیوم در دانه برنج هستند. این شیوههای مدیریتی میتواند تحمل گیاه برنج را به تنش کادمیوم افزایش داده و انتقال کادمیوم به زنجیره غذایی را کاهش دهد.
Shaker-Kouhi S, Rabiee M. Strategies of Reducing Cadmium Uptake and Accumulation in Rice Grain: A Review. Journal of Biosafety 2023; 16 (3) :75-98 URL: http://journalofbiosafety.ir/article-1-540-fa.html
شاکرکوهی سجاد، ربیعی محمد. استراتژیهای کاهش جذب و تجمع کادمیوم در دانه برنج: یک مطالعه مروری. فصلنامه علمي ايمني زيستي. 1402; 16 (3) :75-98