دانشیار، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم و فناوریهای همگرا، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده: (409 مشاهده)
ترکیبات فعال زیستی در بیومس ریزجلبکها مانند پروتئین، اسیدهای چرب اشباع نشده چندگانه، کاروتنوئیدها، ویتامینها و مواد معدنی، نقش مهمی در مواد غذایی کاربردی ایفا میکنند. اثرات مطلوب آنها بر سلامت انسان، از جمله اثرات آنتیاکسیدانی، ضد التهابی، ضد میکروبی و ضد ویروسی و همچنین بهعنوان پیشگیری از زخم معده، یبوست، کم خونی، دیابت و فشار خون بالا به اثبات رسیدهاست. امروزه با افزایش بیماریهای سرطان، ترکیبات فعال زیستی به دست آمده از ریزجلبکها میتوانند جایگزین مناسبی برای محصولات شیمیایی سنتز شده باشند. در واقع عملکرد پروبیوتیکی بسیاری از ریزجلبکها به دلیل توانایی آنها در تولید مواد فعال زیستی، از جمله هورمونها، انتقالدهندههای عصبی و محرکهای ایمنی است. علاوهبر آن، پلیساکاریدهای جلبکها، باعث تحریک رشد میکروارگانیسمهای مفید روده میشوند، پس بهعنوان پریبیوتیک بسیار کارآمد عمل میکنند. در نهایت، بسیاری از اجزای سلولهای ریزجلبکها و عوامل شیمیایی تولید شده توسط آنها به خودی خود بهعنوان متابیوتیکهای بالقوه ارزشمند بسیار قابل توجه هستند. نتایج حاصل از مرور تعداد زیادی از مقالات در این زمینه نشان داد که با وجود پتانسیل اساسی ریزجلبکها در فرمولاسیون غذا، هنوز پژوهشها و تلاشهای گستردهای مورد نیاز است تا ریزجلبکها به صورت تجاری در فرمولاسیون غذا و خوراک مورد استفاده قرار گیرند.
Nowruzi B, Bagheri F. An Overview of the Probiotics, Prebiotics, and Metabiotics Functions of Microalgae. Journal of Biosafety 2023; 16 (3) :99-124 URL: http://journalofbiosafety.ir/article-1-546-fa.html
نوروزی بهاره، باقری فاطمه. مروری بر عملکرد پروبیوتیکی، پریبیوتیکی و متابیوتیکی ریزجلبکها. فصلنامه علمي ايمني زيستي. 1402; 16 (3) :99-124