پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده: (1468 مشاهده)
کپسوله کردن ترکیبات موثره فعال نه تنها باعث آزاد شدن آهسته و هدفمند این مواد میشود، بلکه باعث افزایش ماندگاری، بهبود طعم و عطر میوهها میشود. در مطالعه حاضر میکروکپسولهای حاوی ترکیبات موثر اسانس مرزه و نمک کلسیم پروپیونات بهعنوان هسته و با دیواره Hi-Cap 100 و مالتودکسترین به روش خشک کردن پاششی تهیه شد و با هدف بررسی اثرات این ترکیب بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی میوه گلابی با فرمولاسیونهای تجاری مقایسه شد. مطابق نتایج آنالیز GC-MSدو ترکیب O-cymeneو terpinoleneبه ترتیب با مقادیر 25/6% و 18/5% مهمترین ترکیبات اسانس مرزه بودند. پتانسیل زتای میکروکپسولها برابر 35/23- بود و میزان کارایی کپسولاسیون 93/02% بدست آمد. اثربخشی این ترکیب با غلظتهای مختلف (یک گرم در لیتر (T1)، دو گرم در لیتر (T2) و سه گرم در لیتر (T3) با ترکیب شیمیایی اکسیکلرومس (O) بهعنوان یک فرمول تجاری، روی میوه گلابی رقم اسپادانا در قالب آزمایش بلوک کامل تصادفی با سه تکرار ارزیابی و مقایسه شد. اثر تیمار اکسیکلرومس بر روی هیچ یک از پارامترهای رنگی *L*a*bمعنیدار نشد اما تاثیر هر سه غلظت پودر کپسولهشده بر روی سه پارامتر رنگی *L*a*b در سطح 5 درصد معنیدار شد. تیمار T3نسبت به تیمارهای T1و T2بیشترین تاثیر مثبت را بر روی رنگ پوست و بافت میوه، کیفیت و شاخص طعم داشت. میکروکپسولهای تولیدی نه تنها باعث جلوگیری از فساد میوه در انبار شدند بلکه باعث حفظ کیفیت میوه و بهبود طعم و عطر میوه شدند.
Faramarzi Dozein R, Tarighi S, Bostan A, Oskoueian E, motamedi E. Investigating the Protective Effect of Microcapsules Satureja hortensis and Calcium Propionate on the Quantitative and Qualitative Characteristics of Pear Fruit "Spadona". Journal of Biosafety 2022; 15 (2) :67-96 URL: http://journalofbiosafety.ir/article-1-481-fa.html
فرامرزی دوزین روح اله، طریقی سعید، بستان آرام، اسکوئیان احسان، معتمدی الهه. بررسی اثر حفاظتی میکروکپسولهای حاوی اسانس مرزه و نمک کلسیم پروپیونات بر خصوصیات کمی و کیفی میوه گلابی رقم اسپادانا. فصلنامه علمي ايمني زيستي. 1401; 15 (2) :67-96