پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
چکیده: (13801 مشاهده)
فناوری نانو در بسیاری کاربردهای کشاورزی و غذایی نظیر توسعه حسگرهای زیستی در مقیاس نانو برای پایش و کنترل مواد و فرایندهای غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. نانو حسگرهای زیستی طی تلفیق فناوریهای زیستی و نانو با پروسههای الکترونیک به گونهای طراحی میشوند تا تنها با یک مادهی خاص واکنش نشان داده و با بهرهگیری از قدرت فتوالکترون و میکروالکترودها و بر اثر واکنش اختصاصی با یک مادهی خاص ابزار ردیابی و تحلیلگر دقیقی را در ریزترین ابعاد ارایه دهند. این حسگرها ابزارهای مفیدی در تشخیص و کنترل آلایندههای مخاطرهآمیز و تشخیص باکتریهای پاتوژن در حیوانات، گیاهان، آب و فراوردههای غذایی بهشمار میروند. با استفاده از این حسگرها شناسایی مقادیر بسیار کم ترکیبات مضر شیمیایی، ویروس و باکتری در سامانه کشاورزی و محیط زیست میسر شده و تحولی شگرف در کنترل کیفیت به همراه داشته است. در این مقاله برخی از کاربردهای نانوحسگرها در ارتقا امنیت غذایی مورد بررسی قرار میگیرد.